coffee tips, filter coffee, homebaristas

Καφές φίλτρου: Ο αγαπημένος καφές για τις πιο κρύες μέρες

Τώρα που σιγά σιγά έρχονται πιο κρύες μερες και ξεκινάει αυτή η όμορφη δροσούλα τα πρωινά, πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε ότι ήρθε ώρα για τον πρώτο ζεστό καφέ (εκτός από όλους εκείνους που πίνουν ζεστό καφέ χειμώνα- καλοκαίρι)!

Τι καλύτερο λοιπόν από έναν καφέ φίλτρου; Αυτή η υπέροχη μυρωδιά του καφέ που μυρίζει όλο το σπίτι και που μας θυμίζει ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών!

Πώς να φτιάξετε λοιπόν τον πιο τέλειο καφέ φίλτρου;

Ο καφές φίλτρου ή γαλλικός καφές όπως πολλοί λανθασμένα τον αποκαλούν (καθώς υποστηρίζουν ότι έχει γάλλους προγόνους, στην αλήθεια όμως ο πρώτος που την εφήυρε το 1929 είναι ο ιταλός Attilio Calimani), φτιάχνετε με διάφορους τρόπους, ορισμένοι εκ των οποίων απαιτούν πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό, αλλά εμείς θα σας αναφέρουμε 2 τρόπους στο παρόν άρθρο: ο ένας τρόπος είναι με γαλλική πρέσα και ο άλλος με καφετιέρα φίλτρου, που αποτελούν και τους πιο διαδεδομένους και απλούς τρόπους για την παρασκευή καφέ φίλτρου στο σπίτι ή το γραφείο σας.

Καφές με γαλλική πρέσα

Θα σας κάνουμε για αρχή μία μικρή αναφορά για τον καφέ με γαλλική πρέσα. Η γαλλική πρέσα (French press) είναι μία καφετιέρα χειρός που δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσει. Ενδείκνυται για οικιακή χρήση αλλά χρησιμοποιείται και σε αρκετές καφετέριες. Αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο όπου τοποθετείται ο αλεσμένος καφές φίλτρου (ιδανικά με χονδροκομμένο άλεσμα) και στη συνέχεια προστίθεται το νερό. Στο καπάκι του κυλίνδρου υπάρχει ένα έμβολο που είναι συνδεδεμένο με το καπάκι της καφετιέρας και στο κάτω μέρος του υπάρχει μία λεπτή μεταλλική σήτα που σκοπός είναι να φιλτράρει τον καφέ και να μας δώσει έναν υπέροχο καφέ φίλτρου έτοιμο να τον απολαύσουμε!

Tip: Πριν πατήσετε το έμβολο για να φιλτράρετε τον καφέ, αφήστε τον να εμποτιστεί με το νερό για περίπου 4 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να δημιουργηθεί στην επιφάνεια. Αν συναντήσετε αντίσταση κατά τη διάρκεια πίεσης δύο είναι τα τεινά: είτε έχετε βάλει πολύ ποσότητα καφέ, είτε χρειάζεται περισσότερο χρόνο ο καφές να εμποτιστεί με το νερό. Τέλος αφού τον έχετε φιλτράρει αφήστε τον ένα λεπτό επιπλέον πριν τον σερβίρετε. Χωρίς χάρτινο φίλτρο μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε έναν καφέ πιο πλούσιο σε φυσικά έλαια. Λόγω άμεσης επαφής του αλεσμένου καφέ με το ζεστό νερό έχουμε ένα πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά δεν απολαμβάνουμε τα σύνθετα αρώματα του καφέ, γι’αυτό και πολλοί baristas αποφεύγουν τη χρήση της γαλλικής πρέσας.

Γαλλική πρέσα ή καφετιέρα καφέ

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να παρασκευάσετε τον καφέ φίλτρου σας, τα παρακάτω tips είναι ίδια και για τους 2 τρόπους. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα όμως!

Δοσολογία καφέ

Αρχικά να αναφέρουμε κάπου εδώ ότι σωστή δοσολογία καφέ δεν υπάρχει καθώς είναι καθαρά θέμα επιλογής του καθενός μας!

Η γενικότερη αναλογία που συνίσταται είναι 5-6 γραμμάρια καφέ ανά 100ml νερού. Για να φτιάξουμε δύο φλιτζάνια καφέ με τη γαλλική πρέσα χρειαζόμαστε περίπου 30 γραμμάρια καφέ και 500ml ζεστό νερό (90-94 βαθμούς Κελσίου).

Πολύ σημαντικό και για τις 2 καφετιέρες φίλτρου είναι να προθερμάνουμε το φλιτζάνι μας (τοποθετείστε καυτό νερό και έπειτα αδειάστε το). Το φιλτραρισμένο νερό είναι σημαντικό για την καθαρότητα του καφέ μας, συνεπώς θα σας το συνιστούσαμε για καλύτερη απόδοση των αρωμάτων και της γεύσης του καφέ σας!

Ποικιλία καφέ

Η ποικιλία του καφέ σας είναι επίσης σημαντική και διαφέρει στις επιλογές του καθενός για το πώς του αρέσει να απολαμβάνει τον καφέ του! Η πιο διαδεδομένη ποιικιλία στον κόσμο είναι η Arabica που είναι ιδανική για την παρασκευή ενός καφέ φίλτρου με ήπια γεύση και πλούσιο άρωμα. Πάραυτα αν επιθυμούμε έναν καφέ με πιο έντονη γεύση και περισσότερη καφεϊνη, μπορούμε να επιλέξουμε συνδυαστικά ο καφές μας να περιέχει και την ποικιλία Robusta. Η καλύτερη αναλογία μεταξύ Arabica και Robusta κυμαινεται κοντά στο 70/30.

Καβούρδισμα

Ο βαθμός καβουρδίσματος ή αλλιώς το ψήσιμο του καφέ παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα του καφέ στο φλιτζάνι μας. Αν επιθυμούμε έναν βαρύ καφέ με έντονα αρώματα και γεμάτο σώμα, το σκούρο (dark) χαρμάνι είναι η κατάλληλη επιλογή. Αν όμως θέλουμε έναν ελαφρύ καφέ με ήπια γεύση και άρωμα, το μέτριο (medium) χαρμάνι είναι το καταλληλότερο.

Βαθμός άλεσης

Είναι καθαρά θέμα γούστου τι θα επιλέξουμε ως βαθμό άλεσης για τον καφέ φίλτρου μας. Το λεπτό κόψιμο μας δίνει έναν ελαφρύ σώμα σε αντίθεση με το χοντροαλεσμένο καφέ που διαθέτει πιο γεμάτο σώμα αλλά δεν μας αφήνει και τόσο καθαρή επίγευση. Συνήθως για τον καφέ φίλτρου οι «ειδικοί» προτείνουν χονδρό άλεσμα αλλά όχι ότι είναι απαραίτητο. Αυτό που είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε είναι πως ο χοντροαλεσμένος καφές χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την εκχύλιση του, μειώνοντας τη ροή του νερού

Φίλτρο καφέ

Πριν βάλουμε τον καφέ μέσα στο χάρτινο φίλτρο, καλό θα ήταν να το βρέξουμε με ζεστό νερό ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητά του και να αναδείξει περισσότερο το άρωμα του καφέ, διώχνοντας ταυτόχρονα τυχόν γεύσεις από το χαρτί που θα αλλοιώσουν το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Τέλος τα οξυγονωμένα φίλτρα χωρίς διοξίνη είναι τα ιδανικότερα για την παραγωγή ενός τέλειου καφέ φίλτρου!

Οι προτάσεις μας για καφέ φίλτρου

Μετά από όλα αυτά που διαβάσατε, σας έχουμε κι εμείς με τη σειρά μας μερικές προτάσεις για να ανακαλύψετε τον αγαπημένο σας καφέ φίλτρου σύμφωνα με τις δικές σας προσδοκίες!

Για πιο ήπια γεύση και μέτριο καβούρδισμα:

Για έντονη γεύση και σκούρο καβούρδισμα:

Για εσάς που σας αρέσει ο αρωματικός καφές, σας έχουμε τρεις επιλογές από τη νέα σειρά αρωματικών καφέ φίλτρου της Dimello:

#Homebaristas μας, ακολουθείστε όλα τα παραπάνω tips και είστε έτοιμοι να απολαμβάνετε καθημερινά τον πιο τέλειο καφέ φίλτρου στο σπίτι ή το γραφείο σας με όποιον τρόπο παρασκευής καφέ φίλτρου κι αν επιλέξετε! Καλό Χειμώνα..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *